måndag 31 augusti 2009

Lingon under hängmattan


Röda och löftesrika lyste lingonen på stigen upp mot hängmattan. Det fanns ett uns krispighet i luften, som en viskning om att hösten är på väg. Jag ömsom tittade upp i tallkronorna, ömsom ner på lingonen och dess blanka grönska och tänkte att tillvaron trots allt inte är så tokig.
Sommarens alla projekt håller på att slutföras. Det här är en tid att gå runt och skörda. Inte bara frukt och bär. Det känns vemodigt och lustfyllt på en och samma gång.
Jag gick och hämtade den emaljerade blåbärskoppen och fyllde den med lingon. Tänkte att jag kunde göra Lustfylld lingongryta från Lingon och lust och välkomna en ny årstid.

800 g viltkött
1 paket bacon
5 schalottenlökar
2-3 vitlöksklyftor
1 kruka färsk timjan
0,5 - 1 flaska rödvin
1 msk soja
0,5 l vatten
2 msk kalv- och eller viltfond
300 g svamp (tratt eller vanliga kantareller)
200 g lingon
1 nypa socker
smör till stekning
salt och peppar

Skär köttet i små bitar 3.4 cm - stek dem i smör tills de fått fin färg. Salta och peppra och lägg över köttet i en vid gryta.

Skär schalottenlökar i tunna skivor och fräs dem lätt. Fördela dem sedan över köttet och blanda i finskuren vitlök. Strö över några färska timjankvistar (spara hälften till serveringen) och slå på rödvin, soja och kalvfonden utspädd i vattnet. Låt allt sjuda stilla i cirka 1,5 timme. Skumma grytan. Strimla baconet och stek knaprigt. Låt det rinna av på hushållspapper och lägg det tillsammans med köttet i grytan. Rensa och stek svampen i smör tills all vätska är borta och den fått fin färg. Rör i svampen och de tinade lingonen i grytan och smaka av med flingsalt, svart peppar och socker. Lägg i rikligt med timjankvistar.

torsdag 27 augusti 2009

En dessert jag inte borde ha gjort

Det finns saker som är för goda, det finns karaktärer som är för svaga...
Tänkte jag skulle göra en god nyttig efterrätt så jag gröpte ur melonskal och fyllde dem med en blandning av hallon och melonkött. Sen fick jag den knasiga idén att det inte räckte, att det skulle vara något mer. Jag tittade i kylskåpet och hittade en burk lemon curd som jag borde ha rensat bort för länge sen. Mascarpone hade jag också och crème fraıche. Jag mixade ihop det till en härlig röra och sötade ytterligare med flytande blomsterhonung. Sedan vispade jag två äggvitor till hårt skum och blandade i. Det blev himmelskt - men jag åt för mycket. När gästerna gått, då fortsatte jag. Nu sitter jag här med tomma skålar och dåligt samvete.
Testa om ni vågar!

Melonhalvor, hallon, servera fruktsalladen i de urgröpta skalen, hallon och melon=gott! Till det en himmelskt onyttig röra:
I burk mascarpone, cirka 200 gram
I burk crème fraıche
En halv pressad citron
Lite flytande honung
Mixa alltsammans - blanda försiktigt ihop det med de två hårdvispade äggvitorna och lägg upp vackert i dessertglas med tunt strimlade citronskal på toppen.

tisdag 25 augusti 2009

Saras saft för latmajor

Nu lånar jag Saras recept för latmajor och ger er länken till henne så får ni en lyrisk beskrivning på hur man gör svartvinbärssaft. Svarta vinbär, denna doft. Nu måste jag leta upp mammas svartvinbärssyltrecept, det godaste av alla. Min skörd på buskarna på landet ryms tyvärr i en plaspåse modell mindre, eller snarare mycket liten. Sorgligt eftersom jag älskar svarta vinbär och inbillar mig att de är så nyttiga. När faster Elsa gjorde sin saft av svarta vinbär hade saften en trögflytande konsistens som var himmelskt god.

Här är länken till Sara och hennes recept:
http://livatpalandet.blogspot.com
300 blad
3 skivade citroner
3 påsar citronsyra
3 liter kokande vatten
Låt det stå i 3 dygn, jag brukar ha byttan ute.
Sila av och rör ner 3 kg socker (eller lite mindre om du vill dra ner på sockret, men då får du frysa ner saften).

Eftersom det är ett latmajerecept behöver ni inte RÄKNA bladen, hälsar Sara. Höfta på bara.

"Det doftar LJUVLIGT när man blandar allt så glöm inte att gå och sniffa då och då!" uppmanar Sara på Önet i Offerdal.

Snart finns den - igen!

Nu finns en liten nytryckt pocketupplaga av Smultron och svek. Vi har en överenskommelse om distribution med AdLibris så man ska kunna beställa därifrån. Än syns den dock inte på deras nätbokhandel. Men snart finns den i en nätbokhandel nära din dator!

En blick på sommarens bilder och det är lätt att inse varför det just blev en bärserie som jag och Eva skrev. Smultronen, vinbären, hallonen och lingonen säger väldigt mycket om tillvaron. Våra föreställningar och drömmar. Jag tror till och med bären och bestyren kring dem danar oss som människor. Jag kommer ihåg farmor. Hon proppade ned fullt med vinbär i en blå plastmugg och så sockrade hon, sedan satt vi i hennes hammock och kom själva kärnan i vår existens nära.
När Eva såg till att vinbär hamnade i hennes närliggande trädgård på landet var det som om hon planterat en kompass. Det går att rätta sig efter de där bären. Och det har vi gjort!
Hos mormor var det annorlunda, vi gick på jakt efter vildhallon, rev oss på armarna, stoppade en hel del i munnarna där ute i skogen och liksom rullade oss i den där underbara doften som gör en nästan salig. Jag tänker på mormor när vildhallonen sprider ut sig på tomten. Det är som om hon har bosatt sig där och säger åt mig att stanna upp och njuta. Va inte så förbannat nyttig.
Lingon är strävare. Det var skittrist att plocka. Nödvändiga. Liksom framåtblickande. Jag menar, lingonsylt ska man ju ha till det mesta. Palt, potatisbullar, blodpudding, kroppkakor, köttbullar, gröt ...
Runt bären finns ett helt vardagsliv. Inte bara den kring La Stella i Östersund!
Förutom hjortron återkommer vi ständigt till blåbär. Är det inte något mycket vänligt över blåbär? Här kommer i alla fall varje sommars måste:

Blåbärskakan!
Gör en halv sats vetedeg. När den har jäst i 30-35 minuter kavlar man ut den till en tunn rundel, flyttar över den till en bakplåt, viker upp kanterna och häller blåbär i mitten. Man kan sockra om man vill men jag brukar strunta i det. Så gräddar man i cirka 15 minuter i 225 grader varm ugn. Bör ätas alldeles, alldeles färska.




måndag 24 augusti 2009

Hjortron och hjältar

Jag fick ett telefonsamtal från norr. Hjortronblommarna har frusit så det blir ont om mylta i höst. Det sades med vemod i rösten.
Jag vet hur det är. Det är den här tiden på året då man drivs ut på myrarna, kilometer efter kilometer i klafsande, sugande blöthål med blicken stadigt letande efter dessa guldgula bär. Det är tungt nog utan att behöva konstatera att utflykten blev resultatlös.

Efter Smultron och svek, Vinbär och vemod, Hallon och hat och Lingon och lust är det många som kommit med förslag på ytterligare böcker. Körsbär och kyssar till exempel. Eller Lime och lidelse.
De flesta är överens om att en norrländsk bärserie bara måste innehålla hjortron.
Men vad kan boken heta? Hjortron och hjältar tycker jag låter som en Klas Östergren-titel!
Hur som helst. Skulle vi skriva en tror jag att detta är ett recept som skulle komma med:

Hjortronsås:
Hjortronsylt, några skedar, man får smaka av så att det blir den rätta syrliga sorten.
3 dl Cremefraiche, den krämigaste sorten
Ett uns med vitpeppar
Servera till fisk eller rökt kött. Enkelt och supergott!
Jag skulle kunna tänka mig att rätten skulle heta Börjes böljande myrmarksås

lördag 22 augusti 2009

Förlaget som inte vill sälja böcker

Det här är Lotta Kühlhorns fina omslag till pocketutgåvan av Smultron och svek. Den som är totalt utsåld men som Månpocket inte vill trycka upp igen, det är så sorgligt. Det sorgligaste av allt var att det ändå fanns inbundna böcker kvar - det var en tröst tyckte vi. Men förlaget hade makulerat dem!
Nu på måndag kommer i alla fall en mindre upplaga av Smultron som vi ska sälja via Ad libris och på andra sätt. Hoppas det går bra! Om det gör det så ska vi hitta sätt att trycka upp den igen och att även trycka pocketupplagor av Hallon och hat och Lingon och lust - det vill inte vårt förlag göra och vi tycker det är så konstigt! Varför ger vi ut böcker på ett förlag som inte vill sälja böckerna?
Undra på att man ibland drömmer om ett eget förlag.

fredag 21 augusti 2009

Hoppas nu att nytryckta Smultron kommer

Idag har förlaget lovat att skicka oss den nya upplagan av Smultron och svek! Nu håller vi tummarna för att den kommer. Det känns så fel att den första boken i en serie inte funnits tillgänglig under nästan ett år.

torsdag 20 augusti 2009

Det här är bärbloggen!!!


Nu har vi en alldeles egen bärblogg - ja den kanske kommer att handla om andra böcker också men till att börja med är det Bärbloggen.