Det här är bloggen för alla som älskar Bärböckerna och också är nyfikna på hur författarna Eva Swedenmark och Annica Wennström samarbetar kring nya bokprojekt.
lördag 31 oktober 2009
En frukost att drömma om
Jag samlar inspiration till nya Annica och Eva-böcker långt borta. Idag åt jag frukost på Nam Hai, ett hotell med sparsmakad lyx utanför Da Nang. En stor honungskaka direkt från bikupan droppade honung ner i små skålar, det fanns nypressade juicer av allt från mango, vattenmelon och apelsin... och så vidare. Smoothies av mango eller jordgubb, pannkakor, vietnamesiska soppor och grönsaksrätter, ja det fanns faktiskt allt!
När vi beställde in en cappucino kom den perfekt stark och välskummad - och till den serverades en råsockerklubba på en kanelstång att röra med.
Vårt vanliga hotell har också härliga frukostar med mycket färsk frukt men det är betydligt enklare. Nam Hai slår det mesta. Klart man undrar över utvecklingen. Överallt på vägen mellan Da Nang och Hoi An byggs det nya hotell, de gamla små husen försvinner. Det är som överallt i världen. Jag vågar inte ens tänka på vad det skulle kosta att bo där.
Men vi njöt av frukosten och av att simma i poolen vänd mot havet. När man simmade såg man rakt ut mot horisonten, det var som om bassängen och havet gick ihop i en enda lång vattenlinje. Vid poolen serverades en liten skål med mangosorbet.
söndag 18 oktober 2009
Fuskare som frossar i frukt
Frukt är godis, säger LCHF. Jag erkänner jag är en fuskare som frossar i godis just nu!
fredag 16 oktober 2009
Eva är i Vietnam
måndag 5 oktober 2009
Är det alltid höst kring La Stella?
4 st tjocka kalvlägg
svartpeppar
salt
4 msk vetemjöl
5 msk olivolja
2 st finhackade gula lökar
2 st pressade vitlöksklyftor
2 st morötter, finhackade
2 dl kalvbuljong
1 stjälk finhackad blekselleri
2 kvistar timjan
1 st lagerblad
1 bit citronskal
2 dl vitt vin, torrt
3 st tomater
1 msk tomatpuré
Gremolata
4 st finhackade vitlöksklyftor
Rivet citronskal
2 msk persilja, finhackad
Salta och peppra köttet och vänd det i mjöl. Hetta upp olja i en vid stekgryta och bryn köttet på båda sidor, tills det fått en fin stekyta. Lyft upp köttet och håll det varmt.
Skala lök, vitlöksklyftor, morötter och blekselleri och finhacka dem. Lägg ner grönsakerna i grytan och fräs dem under omrörning. Tillsätt timjan, lagerblad och citronskal, späd med vin och buljong.
Flå och kärna ur tomaterna, skär dem i små bitar och blanda dem med grönsakerna. Rör om väl och lägg tillbaka köttet i grytan. Brässera i en och en halv timme under lock på svag värme.
Finhacka vitlöken till gremolatan och blanda med rivet citronskal och persilja. Lägg upp köttet på serveringsfat och strö över gremolatan. Häll på såsen.