lördag 20 mars 2010

Roliga mångsidiga Lotta Kühlhorn har gjort våra omslag

Vi är väldigt stolta över omslagen till våra bärböcker. Det är Lotta Kühlhorn som gjort dem. En rolig mångsidig formgivare och designer. Vi får ofta frågan i skolorna om vi själva gjort omslagen, men det har vi inte.  Smultron och Svek först kom ut inbunden och då hade förlaget försett den med ett fasansfullt omslag, lite typ Harlekin och vi led för att det var så fult. Men vi var orutinerade och hade förkastat så många att vi till sist tog det som var minst gräsligt. Men det var gräsligt. Det var Månpocket som sedan beställde det fina omslaget på Smultron och svek. Sedan fick Lotta K göra omslagen till de tre andra böckerna i serien. Jag blir så förvånad när t ex en bokklubb som gav ut Hallon och hat sedan valde att göra ett eget omslag, Bäromslagen profilerar ju böckerna så kongenialt.
Lotta gör också roliga  inredningsprylar med femtio- och sextiotalsstuk för Retro. Idag såg jag roliga hyllpapper och hyllremsor till exempel! Titta in på Retro om ni är på Söder, ligger på Folkungagatan. Läs mer här

torsdag 4 mars 2010

En billig god och värmande soppa

Den här bilden har inget med linssoppan att göra - annat än att man äter mycket linser i Indien. Men jag tycker om att se på hur entusiastiskt de äter. Minns inte var jag tog bilden men det var någonstans i södra Indien.
Vintern håller sitt grepp, Annica vill gå ut och göra snögubbar, Eva sitter inne och längtar efter solen och beställer resa till Paris! Vi har olika sätt att tackla vintern. men lagar mat gör vi gärna båda två.
Varför inte en varm linssoppa, så som Eva gjorde den på det glada sjuttiotalet?
Gul och glad linssoppa
Hacka några gula lökar och några klyftor vitlök och låt dem steka mjuka i smör eller god olja i en gryta. Lägg i 1 tsk gurkmeja, chiliflakes efter smak, paprika, spiskummin,  och låt det fräsa ihop med löken. Lägg i några lagerbärsblad och 1 kanelstång.
Häll på två liter vatten och cirka 4 dl röda linser, tillsätt god kycklingbuljong och låt soppan först få ett uppkok, sedan puttra långsamt i minst en halvtimmre.
Strax innan serveringen blandar du - om du inte vill ha en vegetarisk soppa - i tre hekto köttfärs som du stekt och smaksatt så att den har god smak.  Strö över persilja innan du serverar. baka bröd till eller köp ett gott bröd, valnötsbröd kanske, som passar till soppan. Lite ost till. Ät och njut!
Billig och bra vardagsmat eller en bra festrätt till många - då kokar du bara mer soppa och ökar på ingredienserna. Smaka av så att soppan inte känns för tunn och mesig! Den blir gul och vacker.