onsdag 1 december 2010

En perfekt Salade Niçoise i Hanoi

Idag åt jag världens godaste Salade Niçoise på hotell Metropol i Hanoi. Det som var annorlunda var en bit perfekt grillad tonfisk på toppen av denna klassiska sallad. Att äta den på hotell Metropol från 1901 mitt i centrala Hanoi var ju heller inte fel. Det hotell jag bor på är ett jättebilligt litet hotell i gamla stan. Men idag slog vi oss ner på detta det dyraste hotellet, vid poolen, och beställde in bland annat den perfekta salladen i den gamla vackra miljön.

tisdag 26 oktober 2010

Vad är hösttröst för dig? Berätta och vinn en bok

Vill du vinna ett ex av Kärlek och käk?
Gå in på: http://evaswedenmark.blogspot.com/2010/10/jag-firar-den-harliga-hosten-med-att.html
och tävla!

lördag 2 oktober 2010

För övrigt anser vi att Amanda-serien borde filmas

Har du vägarna förbi Åre kan du träffa förlagschef Sara och Förlag 404  som deltar i Åre marknad med bokbord. Där kan man köpa Kärlek och käk förstås, en del av Bärböckerna och också Amanda-serien - Emma Valls spännande deckare som utspelar sig i Sundsvall med omnejd.
För övrigt tycker vi att de borde filmas! Hur många deckarserier ser man som utspelar sig någonstans i Norrland!
Jag tycker Frida Hallgren - min favorit - ska spela Amanda Rönn! En tuff rödhårig Frida?

onsdag 29 september 2010

Balsamvinäger i min Boeuf Bourguignon - vilken höjdare!

Det är höst och man=jag längtar efter härliga grytor.
I Kärlek och käk har vi flera goda grytor. Men man vill ju utveckla sina gamla recept. Igår hade vi syjunta här, ett gäng kloka matglada och ganska kräsna  kvinnor. Förra gången gjorde jag den klassiska syjuntan med sju sorters kakor. Den här gången ville jag ha gryta.
Jag satsade på min klassiska Boeuf Bourguignon - men fick lust att testa en annan ingrediens.
Man gör ju så här:
Bryner högrev skuren i små bitar
Lägger bitarna i en gryta tillsammans med fint skurna bitar av gul lök, morötter och purjo. Häller över en flaska rödvin. Låter härligheten puttra 1-2 timmar tills köttet är mört. Jag kryddar med mycket timjan, svartpeppar, lagerblad, salt.
Detta gör jag dag 1.
Dag 2 fräste jag en röra av schalottenlökar, några vitlöksklyftor, svamp, och bacon .
Denna gång hällde jag i en deciliter balsamvinäger också (stor gryta, två kilo kött ungefär). Det var det nya!!!
Jag rörde om bacon, svamp och lök och vitlök med vinägern och blandade med grytan.
Jag pressade i saften av en halv apelsin och rörde i tre matskedar idealmjöl så såsen blir lite simmigare. Lät den andra a apelsinhalvan koka med. Innan serveringen klippte jag över persilja, det blir fint. Jag serverade med ris/bulgurblandning.
Det blev nog en av de bästa burgundiska grytor jag gjort. Tack Emil för tipset om balsamvinäger!

torsdag 23 september 2010

Valvaka på La Stella

En gång hörde jag Henning Mankell berätta att han i Tyskland fått frågan om vad han trodde Kurt Wallander röstade på, och vad han skulle ha röstat på i det tyska valet.
Det är en intressant tanke.
När man skriver böcker försöker man ta reda på så mycket som möjligt om dem man skriver om. Vad tycker de om, vilka avgörande händelser finns i deras liv, vad lyssnar de på för sorts musik. Alla frågor man kan ställa sig hjälper till att fördjupa den människa man är i begrepp att gestalta.
En annan aspekt av frågan är att människor i böcker, teater och filmer kan bli så levande att de flyttar in i ens medvetande. Man förväntar sig att de ska finnas, komma cyklande förbi en på gatan, kanske stanna upp och prata en stund.
Då hade man förmodligen inte ställt frågan vad de röstade på. Det är en sådan där social kod man tidigt får lära sig. Men man hade kanske funderat.
Det gör i alla fall jag.
Det finns många olika människor i böckerna om La Stella, säkert röstar de lite olika, men en sak är jag ganska säker på: En tvärpolitisk valvaka på La Stella hade gått i solidaritetens tecken, dörren hade stått öppen, lite bråk kanske hade uppstått men det är väl sådant man får stå ut med. Det viktiga hade varit insikten att vi inte är någonting utan varandra, och att varje människa i världen har rätt att söka sig ett bättre liv.
De hade säkert bjudit på något från ställen som Jämtland (såklart), Italien och Vietnam. Buffémat eller gaffelbitar som vi kallar det, det finns en mångfald i vår kokbok Kärlek och käk. Tack världen för all inspiration!

onsdag 15 september 2010

Varm indisk mat på Island

På Island kanske jag skulle ägna mig åt isländsk mat? De har lustiga saker som torkad fisk, fårskallar - och fårögon lär också vara en delikatess. Längtar inte riktigt efter det. Däremot frossar jag i den isländska chokladen med lakrits. Jag har aldrig sett ett land med så många olika slags lakrits, ofta tillsammans med choklad. Gott! Det tar jag med mig hem.
Annars har Maria och jag hittat en helt annan favoritrestaurang mitt i Reykjavik. Shalimar heter den, en indisk-pakistansk restaurang med ljuvlig mat.
Här i staden är gatorna tomma, få människor, stora vidder, en strikt färgskala med svart lava, blå himmel, naturfärgade tröjor. Igår när vi åt en underbar Tandoori tänkte vi hur våra indiska vänner skulle känna om de kom hit? Jag vet min vän Uma, hon blev livrädd när hon bodde vid Tegnérlunden mitt i Stockholm och frågade var alla människor var. Bor ingen här? undrade hon och blev rädd för att gå på de tomma gatorna.

Här är några vänner vi träffade när vi åkte buss ut en bit utanför staden. Maria tog bilden.

måndag 13 september 2010

Äpplen och ärlighet?

I dag regnar det. Ihållande och tröstlöst. Men igår, igår var det den där särskilda sortens höstdag som gör att det går att älska den här årstiden.
Jag jobbade i trädgården på min och Evas gemensamma sommarö. Slet med en rönnspirea som tagit över ett alldeles för stort hörn av tomten. Grävde upp rötter, frilade en vacker bergäll och tittade då och då på ett älskat äppelträd i närheten.
Det är så här en stor del av böckerna i bärserien har kommit till. På ön, i våra trädgårdar, där det undermedvetna får fritt spelrum under lagom ansträngande kroppsarbete.
Vi kan ha suttit på våra verandor, eller suttit vid bryggan och diskuterat relationen mellan Börje och Anita eller hur nyheten om Håkans relation med Susanne kommer att tas emot. Satt igång nya tankar helt enkelt, dock inte färdigtänkta.
Det sker med gräsklipparen i handen, eller möjligen med sekatören i högsta hugg!
Igår kom jag att tänka på äpplen, att det krispiga svala på något vis hör ihop med det som är så lätt att förknippa hösten med, upprensning och nystart. Äpplen och ärlighet på något vis.
Sagt och gjort. Jag plockade hem lite av äpplena för att bära med mig känslan, inhandlade en ny pärm för framtida ordning (vackra mönstret virrvarr) och inser att det nog skulle gå att skriva många sorters fortsättningar på böckerna om familjen kring La Stella. Eller kanske deras grannar?
Här är i alla fall något att värma sig med kalla höstkvällar:

Äpplen i calvados:
3 äpplen
1 msk smör
2 msk ströxocker
rivet citronskal
3 msk calvados

Skala och kärna ur äpplena och dela dem på hälften. Skiva halvorna tunt.  Smält smöret och rör ner socker, citronskal och calvados till en sås. Vänd äppelskivorna i såsen och lägg dem på ett ugnsfast fat och tillaga dem i 225 grader i cirka 15 minuter i ugnen. Servera gärna med glass.

torsdag 9 september 2010

Och här är vinnaren av Smultron och svek!

För mig är hösten värme, färg och kärlek tillsammans med dem jag älskar. Kan det bli bättre? skriver Lotta på bloggen Min plats i solen och vinner därmed ett ex av den första delen i Bärserien.
Grattis Lotta! Skicka din adress till sara@forlag404.se så kommer boken!
Vi återkommer snart med nya tävlingar.

tisdag 31 augusti 2010

Tävling: Vill du vinna Smultron och svek?

Vill du vinna första boken i Bärserien? Den heter Smultron och svek. Den har varit omöjlig att få tag i ett tag men nu har Förlag 404 tryckt upp en häftad upplaga. Vill du vinna? Skriv en rad  i kommentarerna, en tröstrad när hösten nu kommer så vi blir lite glada!
Om du länkar till din egen blogg och skriver det i kommentaren får du två vinstchanser.
Vi kör ett snabblotteri på en vecka. 7 september avgörs tävlingen, sen fortätter vi i höst att lotta ut de andra böckerna i Bärserien.

måndag 30 augusti 2010

Bloggat om Kärlek och käk


Det finns många roliga bloggar om böcker och om mat! På några av dem kan du läsa om Kärlek och käk - vilka recept de gillar och ogillar till exempel... Besök
Bokmania så får du veta vad hon tycker om messmör och läsa hur kul hon skriver om vår bok. (Bilden ur boken är lånad från Bokmania)Linnéas skafferi  håller på med en bok som kommer bli något alldeles extra - det vet jag eftersom Katja Kristoferson fotar. Hon tog också våra fina bilder till Kärlek och käk.BookyDarling har också snappat upp Kärlek och käk, liksom  Allas vår Lisen och Birgitta Höglunds mat.Har du sett fler som skriver om vår bok?

torsdag 26 augusti 2010

Tänk om man var Liselotte...

Det fina med att befinna sig i böckernas värld är att det går att styra och ställa en hel del med tillvaron. Ibland tänker jag att det är den ultimata flykten från en verklighet som inte alltid är så rolig. Som nu. Det är första veckan inne i stan, barnen har börjat skolan, den fattiga författartillvaron räcker inte till månadskostnaderna, utanför på gatan hänger en skog av valaffischer och inte en enda känns riktigt trovärdig. Jag sitter vid mitt skrivbord och tänker att det kanske blir bättre om jag städar...
Framför mig på hyllan står min och Evas bärserie.
Det slår mig att det inte vore så dumt att vara Liselotte Ponti. Hon har visserligen åkt på en del smällar men alltid rest sig upp. Orädd har hon fångat möjligheterna i stunden.
Jag menar, vore det inte underbart att sitta där i ett gammalt hus från sekelskiftet och veta att många drömmar inte bara är förverkligade, de bär också.
Hon har skaffat sig en egen fastighet, med egen resebyrå och yogastudio, ett hyreshus för kvinnor och hon har ett konto för egna lustfyllda behov.
Hm.
Jag flyttar några pärmar. Drar med en trasa över skrivbordsskivan. En hög med papper som borde arrangeras i pärmar förblir osorterad.
Eller så kanske man borde vara Mario. Sitta i en ombonad restaurang och låta sig omslutas av dofterna från köket och höra sorlet från människor som unnar sig något gott. Eller kanske snarare vara gäst och inte företa sig någonting.
Som jag gör nu, fast under trevligare former!

söndag 22 augusti 2010

Vill du rösta på Kärlek och käk?

Förläggare Sara har anmält Kärlek och käk till Grythyttans stora kokbokstävling. Nu ska vi tävla! Årets Svenska Måltidslitteratur 2010 är en tävling för böcker som har med mat och måltider att göra. Den arrangeras av Måltidsakademien i Grythyttan, som också ger ut en guidebok om alla böcker som kommit ut under året som har med måltider att göra... det är många!

Vill du kanske rösta på vår bok? Gå i så fall in på denna länk som tar dig till Grythyttan.

måndag 16 augusti 2010

Kräftskivor i augustikvällen


Augustimörkret är kompakt om kvällarna. Det är då jag börjar längta efter kulörta lyktor, röda kräftor , gnistrande snapsglas och allsköns pajer och alltihop skall avnjutas med vänner och bekanta. Gärna några som kan och vågar klämma i med snapsvisor.
Ännu har det inte blivit någon kräftskiva, det här är bilder från förra året då grannar samlades på ön.
Jag försöker erinra mig om vi skrivit någon skildring av en kräftskiva någon gång, Eva och jag. Tänker på hur en sådan skildring skulle kunna tänkas te sig om jag skrev en idag.
Funderar över hur den skulle upplevas ur olika perspektiv. Hur Linda och Anders dukar långbord på gräsmattan vid Storsjöns strand eller om Anita och Börje istället skulle ha hållit till på bryggan. Om det skulle utspelas några dramer? Eller om det skulle bli en stund att vila i?
För jag undrar om kräftskivans tillkomst har något att göra med att man måste mota bort höstens vedmod.
Nåväl, jag får nog lov att ordna en kräftskiva för att i alla fall mota bort mitt eget vemod. Som en terapi, det kan ju vara bra att påminna sig om att mörkret kan kännas omslutande, att levande ljus och goda vänner inte är så tokigt trots allt. Att höstar brukar kunna betyda nystarter. Ja, allt det där man försöker inbilla sig för att på något vis överleva. Innan det blir dags för skidåkning...

Förutom själva kräftorna är min favorit en enkel lökpaj.
Pajdeg:
3 1/2 dl vetemjöl
en nypa salt
150 g kylskåpskallt margarin
2 msk iskallt vatten

Arbeta snabbt ihop degen, gärna i matberedare och lägg den sedan i en plastpåse i kylen innan den trycks ut i en pajform och förgräddas i 15 minuter i 200 grader. Skär sedan 4 gula lökar i tunna ringar och stek dem genomskinliga, innan man fyller pajskalet med löken är det gott att strö lite riven lagrad ost i botten. Häll sedan över en äggstanning bestående av 3 ägg 21/2 dl mjölk och 3 dl riven ost. Grädda i cirka 30 minuter.

torsdag 12 augusti 2010

Tack för alla tävlingsbidrag

Det har varit så kul att läsa alla fantasifulla roliga förslag till nya titlar på bärböckerna. Vi vill tacka alla som varit med. Och håll ögonen öppna, det blir nya tävlingar och nya böcker att vinna på Bärbloggen.

onsdag 11 augusti 2010

Och vinnare är..... FruE

Nu har vi dragit vinnare i vår tävling om ett signerat ex av vår kokbok Kärlek och käk.
Och vinnare är:  FruE:
"Åh, vad rolig tävling! Har suttit och funderat en stund. Mitt förslag blir Fläder (sååå gott med flädersaft!) och flirt (bådar gott för en roman). Här har jag skrivit om tävlingen: http://frue.bloggsida.se/tavlingar/var-med-och-tavla"

Fru E: Maila oss din adress så skickar vi boken bums!

tisdag 10 augusti 2010

Snart får ni veta vem som vunnit

Förlagschef Sara har varit på semester i sin Volvo Amazon från 1961, iförd (Sara alltså) tidstypisk prickig klänning. Därför har vi inte haft dragning än i den spännande tävlingen om vem som vinner Kärlek och käk. Men håll ut. 
Snart!

Nybakad blåbärspaj och sommardeckare

Blåbär, en av sommarens fröjder. Men all sol i år torkade ihop mina blåbär så det blev knappt en paj. Men ingen sommar utan paj, så här är bildbevis på pajen från egen tomt på ön!

söndag 8 augusti 2010

Abborrsommar

Metfiske, det hör verkligen sommaren till. När jag ser mina barn vandra iväg med flytvästar och metspön, då vet jag att det blir abborre till middag. Stolta kommer de hem med fiskar som ska fjällas och rensas, små sjuårsfingrar har trätt på masken, och åttaochenhalvtårsfingrarna trär dem av kroken samt slänger tillbaks de som är allt för små. Liksom mörtar.
Det finns nästan inget somrigare än just detta.
Här är dagens skörd.

För den oinvigde: Fjälla fiskarna, skär bort huvud och stjärt, öppna buken och rensa försiktigt ur inkråmet. Lägg fiskarna i en kastrull med saltat vatten och låt sjuda några minuter. Rensa och krydda med gräslök eller persilja. Ät gärna på knäckebröd!

måndag 2 augusti 2010

Krusbär och känslor

Eva skrev om blommor och bär hemifrån. Det är något alldeles speciellt, att liksom återplantera betydelsefulla delar av sin tillvaro.
På ön har jag liljor från sambons rötter Lagmanslandet i Jämtland, rabarber från mamma och pappa i Holmsund och en rhododendron från Eva, bland annat. Jag har en ros från älskade vännen Snickar-Peter och örter från grannen. Farmors buske står vid stigen in till tomten och alltihop det här gör att man påminns om kärlek och vänskap snart sagt varje gång man sticker ut näsan genom dörren.
En annan kär planta är krusbärsbusken jag hittade i skogen. Någon har någon gång försökt plantera den i ett skogslandskap där den förde en tynande tillvaro. Den stod där vi bestämde oss för att bygga ett hus. Den bestod av två pinnar och några blad. Jag grävde upp den och slängde ned den i det jag planerade skulle bli en köksträdgård. Jag var inte särskilt hoppfull men tänkte, går det så går det.
Det gick.
Här är årets första krusbärskräm. Ett bär som för övrigt är ett mycket litterärt. Lagomt syrligt att skriva om!

lördag 31 juli 2010

Dagens första kaffekopp på verandatrappan det är livspoesi

Finns det något bättre än första koppen kaffe på trappan till den soliga verandan en sommarmorgon. Det är livspoesi. Alla sover än, det har regnat så allt är så grönt och friskt. Och den första kaffekoppen för dagen är alldeles gudomlig. Jag har köpt en liten rostfri espressobryggare, ingen elektrisk utan en sån som man sätter på spisen. En mockabryggare - envisades handlaren i Vaxholm med att kalla den. Jag säger espresso - men det var enligt honom bara de megadyra elektriska apparaterna som fick heta så.
Just nu bryr jag mig inte om benämningen, kok, brygg, press, mocka .... kaffedoften lockar!

fredag 30 juli 2010

Barndomens landskap

Det är något speciellt med tillhörighet i ett landskap. Visserligen är vi uppfödda i Sundsvall och i Holmsund. Hav och skog och en slags växtlighet som är barndom. När vi tar blommor och buskar därifrån och planterar om på ön där vi båda bor på somrarna blir allt så mycket större och kraftigare, en pytteliten rosenbuske från Alnö blir stor och hög här.
Vi känner hemhörigheten i Jämtland också, Annica alla årstider, Eva i sommarlandskapet.
Vid besöket senast blev jag stående framför den här gamla dörren till en jordkällare. Vet inte varför men det känns så sommar och så hemma.

torsdag 29 juli 2010

Gammalt och nytt


Det finns något som är hemma för mig. Det är färgerna en norrländsk sommar. Falurött, vitt, mättade gröna färger och gamla rosor, liljor och rallarrosor. På bilden är det mina söners farmors mors hemgård. Den ligger långt in i de jämtländska skogarna och det är som om tiden stått stilla, förutom att det nu för tiden finns en bilväg dit.
Bärserien handlar mest om tillvaron i Östersund, även om det blir avstickare till Offerdal, Handöl och Blåhammaren. Om det nu blir ännu en bok, och inspirerad blir man ju av alla underbara förslag, har jag fått för mig att vi ska bege oss lite mer till de faluröda rötterna. Det skulle bli en spännande kontrast till tillvaron på La Stella och det liv som förs runt omkring. Bland nypon, blåbär och hjortron!

Söta små pajer på sommaren

Någon efterlyste receptet på de goda jordgubbspajerna Förlag 404 bjöd på vid releasen i Östersund. Här kommer de. Vi gjorde ingen vaniiljkräm i värmen, kändes inte helt rätt, utan vi lade helt enkelt en klick halvsmält vaniljglass i varje paj och öste på med skivade jordgubbar, det blev supergott!
Det blir förstås också gott med nyplockade blåbär eller halon.

Liselottes söta jordgubbspajer
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1,5 dl socker
150 g smör
1 tsk vaniljsocker
Blanda  vetemjöl med socker, smör och vaniljsocker i matberedare och kör snabbt till grova smulor. Lägg degen i en plastpåse i kylskåpet minst en timme. Tryck ut degen i formar och grädda i 180 grader  i cirka 10 minuter. Låt svalna, stjälp upp dem. Fyll  med vaniljkräm och jordgubbar strax innan serveringen och dra eventuellt över ett tunt lager jordgubbssylt som glasyr. Och som sagt, en klick vaniljglass blir också jättegott!

onsdag 28 juli 2010

De fyras gäng med söt supporter

För en gång skull är även fotograf Katja med på bild - det är hon som stått bakom kameran när vi gjorde bärboken och som tog alla fina bilder. Här fångade Annicas Peter henne - och Annica, Sara och mig och lille Edvin efter en lyckad release.

tisdag 27 juli 2010

Vill du vinna ett signerat ex av Kärlek och käk?

Här är en tävling på vår Bärblogg! 
Vill du vinna ett signerat ex av Kärlek och käk
Skriv då ett svar på detta inlägg. 
Berätta gärna vad du vill att den femte bärboken ska heta : 
Smultron och svek, Vinbär och vemod, Hallon och hat, Lingon och lust 
och ..... ?
Låna gärna bilden!
Om du länkar till din egen blogg får du två lotter i dragningen! 
Tävlingen pågår till den 9 augusti. Då drar vi vinnaren och skickar boken1
Lycka till.
Det går också bra att maila ditt svar om du hellre vill det: 
smultron.4@hotmail.com

måndag 26 juli 2010

O forna tiders mjölkpallar

I min barnsommarvärld på Alnön stod mjölkpallar överallt, där lämnade bönderna sin nymjölkade vara och bilar hämtade upp den.
I Offerdal studsade jag till: En mjölkpall! Den var reklam för ett underbart bageri. Kaxås Vedugnsbageri där man kan både fika och köpa bröd om ni har vägarna förbi.
Det var där jag köpte fantastiska nygräddade bullar häromdagen och en stor Gotlandslimpa. Inte tänkte brorsan och jag på att vi lämnade brödet på köksbordet på natten. Det tänkte däremot den stora /gigantiska!/ Newfoundlandhunden Clara på så hon mumsade i sig allt.
Vi kunde inte begripa var bullarna fanns vid förmiddagskaffet tills vi hittade sönderbitna plastpåsar på en smulig ryamatta.
Nåväl, idag ska jag köpa bröd och packa ner i min väska, idag åker jag hem igen från Jämtlandsbesöket.

Förresten, man kan gå på bak-kurs också i Kaxås, på bageriet. Ett litet tips!

söndag 25 juli 2010

Och solen sken över Östersund och vår bokrelease

Vilket underbart boksläpp. Solen sken, det kom massor av människor, pajerna förlaget bjöd på var underbara, stämningen var fantastisk. Vi signerade och signerade!
Våra böcker handlar ju om människor, mat, relationer, familj.
Så är det i våra liv också. Hela släkten stälde upp. Förlagschefen Saras svärmor och svåger bakade pajerna, systrarna Maryeme och Matilda sålde böcker och serverade, mamma Kerstin sålde böcker, Saras pappa Peter körde grejer och såg till småkillarna. Annicas svärföräldrar var där och hennes moster, vår fina fotograf Katja hade mamma och syskon på plats. Som i böckerna :)
Dessutom kom fina bloggvännen Eva - det är så kul att träffa sina bloggvänner i levande livet också. man känner ju varandra utan att knappt ha träffats!
Här är några bilder från releasen! Lånade från bland andra Eva G. och Kerstin W!

fredag 23 juli 2010

Det var riktigt kul att få boken i handen

Nu har vi anlänt till Östersund, Annica och jag. Förläggare Sara mötte oss på stationen med en bunt Kärlek och käk i handen! Vi har bara sett det på bild förut, nu var det IRL. Den är så fin. Jag älskar layouten, formatet, papperet, Katjas fina bilder, Lottas omslag, färgvalet....
Det var riktigt kul att få denna bok i min hand!

tisdag 20 juli 2010

Ett piggt förlag att räkna med

På lördag är det releasefest för Kärlek och käk i Östersund. Vår fantastiska förläggare Sara förbereder allt. Sara är suverän. Hon har verkligen förverkligat en dröm. I många år arbetade hon på Jamtli förlag med att ge ut böcker. Hela tiden fanns den där drömmen  om att starta eget och nu har hon gjort det. Förlag 404 med huvudkvarter i Övre Önet i Offerdal. Hon startar med en entusiasm för böcker och bokutgivning och en gedigen kunskap. Jag tror på Saras förlag, lägg 404 på minnet!

lördag 17 juli 2010

Iskall soppa en varm dag

Varma dagar, kall mat eller hur? Jag drömmer ibland om en iskall körsbärssoppa jag fick i Ungern för länge sedan - någon som har receptet?
I väntan på det vår iskalla Gazpacho med mycket grönsaker.
Här är receptet:
Iskall välkomstsgazpacho
2 stora skalade tomater
1 grön gurka
1 gul lök
1 grön paprika
400 g tomatjuice
3 msk olivolja
2-3 msk röd vinäger
1/4 tsk tabascosås
1 1/2 tsk salt
2 vitlöksklyftor
2 dl brödkuber
1 dl gräslök
svartpeppar
Blanda tomat, gurka, lök och urkärnad paprika delade i stora bitar i en matberedare. Slå i 1/2 burk tomatjuice. Kör allt till puré i cirka 30 sekunder.
Blanda ned purén i en stor skål tillsammans med resten av tomatjuicen, hälften av oljan, vinäger, tabasco, salt och peppar. Täck skålen och ställ in i kylen 2 timmar eller mer före serveringen.
Gnugga stekpannan med en ituskuren vitlöksklyfta. Häll i resten av oljan och värm den. Stek brödkuberna tills de är frasiga och har fått en fin färg. Häll upp i en skål.
Hacka ytterligare tomater, paprika, lök och gurka. Gräslöken ska vara finskuren. Blanda ned i soppan som ska vara iskall vid serveringen.
Katja Kristofferssons bild är hämtad ur vår kommande kokbok Kärlek och käk

torsdag 15 juli 2010

Det här gjorde vi med de blåbär vi hittade

Igår kunde vi plocka några nävar blåbär vilken lycka! Jag är rädd att de flesta kommer att torka bort. Vi använde blåbären till en cheesecake som vi älskar att göra med diverse olika bär. På bilden är det Katja Kristofersson som fotograferade vår kaka med hallon och svarta vinbär på.
Det blev så gott med blåbär! Så här gör vi:


400 g Philadephiaost
2 ägg
1 lime
1 1/5 dl strösocker
½ vaniljstång
50 g smör
10 Digestivekex
3 dl bär
Florsocker till pudring

Mixa ost, ägg, limesaft och socker. Snitta och skrapa vaniljstången och lägg fröna i smeten.
Smält smöret och mixa kexen till fina smulor. Blanda och tryck ut massan i botten på sex ugnsfasta portionsformar eller en liten form.
Fördela ostblandningen i formarna och grädda i ugnen i 150 grader i cirka 15 minuter. Kakan ska vara fast men lite kladdig i mitten.
Låt svalna och ställ in i kylen. Strö över önskade bär  och pudra florsocker över.

tisdag 13 juli 2010

Kom och mingla med oss!!!

Är du i Östersund den 24 juli Kom och mingla och träffa författarna Annica Wennström och Eva Swedenmark. De berättar mer om Kärlek och käk - en annorlunda kokbok som ges ut på Förlag 404.
Hör dem berätta om maten och om familjen i romanerna bakom kokboken. Deras böcker utspelar sig i Östersund och kallas "Bärserien": Smultron och svek, Vinbär och vemod, Hallon och hat och Lingon och lust.
Alla hjärtligt välkomna till en trevlig bok-eftermiddag! Tilltugg - med recept ur boken förstås - finns att provsmaka.

En syndabekännelse

Vi har varit lata med vår blogg - det finns förklaringar men inga ursäkter. En förklaring är att vi arbetat så intensivt med vår nya kokbok som kommer om någon vecka. Vi har lagat mat, skrivit, tagit bilder... och nu snart! Det ska vi berätta mer om.
Just nu vill vi bara presentera Kärlek och käk ur la Stellas Skafferi som utkommer på Förlag 404 väldigt snart.
Lotta Kühlhorn har förstås gjort det fina omslaget till denna bok som till de andra fyra bärböckerna.

Kramar från oss!
Annica och Eva 

onsdag 28 april 2010

En himmelsk chokladupplevelse

I våra böcker har vi inte med någon Chocolat moelleux men vi måste hitta ett perfekt recept, testa oss fram. Jag åt en igår på Hotel Amour. Det är en närmast himmelsk upplevelse att sätta skeden i det man tror är en ordinär muffins eller rund kladdkaka, och se att det är en skapelse fylld av choklad som het och smältande väntar på att ätas upp. Elegant och ljuvligt!
Men hur gör man för att bibehålla fyllningen så gudomligt flytande?

måndag 19 april 2010

Det var som att äta ett ljuvligt sockermoln

Jag var på tårtfest häromdagen. En otrolig fest med så många tårtor att jag tappade räkningen, avancerade saker med vit choklad, blåbärscheesecake och så vidare. Men det fanns en som jag fastnade för så totalt: Miriams Drömmarängtårta! Den såg ut som ett vitt moln, den innehöll marängbottnar, krossad dajm, massor med skivade bananer, vispgrädde - det var som att äta ett sockermoln. Äsch den, sa Miriam, den brukar vi alltid göra till alla födelsedagar hos mig.
För mig var den i alla fall en upplevelse som slog ut alla de andra tårtorna!

söndag 18 april 2010

Var det Mario i köket?

Jag (Annica) och min familj firade förstås påsken i Jämtland. Närmare bestämt Storlien. Mitt i byn finns ett gammalt vackert timmerhus som en gång i tiden var kaffestuga för entusiastiska skidåkare, numera är det en restaurang. Den ligger mig dessutom mycket varmt om hjärtat och heter också passande nog Flamman.
Jag som har en son med multipel födoämnesallergi är inte bortskämd med fungerande restaurangbesök.
Desto gladare blir man när det blir som på Flamman.
Min som är en mycket tapper ung man och van att stå tillbaka sken som en sol när det visade sig att han fick den lyxigaste och vackraste lunchen.
Tänk om det var så lite oftare.
Vad det är på tallriken? Kyckling konstfärdigt arrangerad med grillpinnar, en vacker rulle tortillabröd och till det ris med syrad kål, paprika och kantareller.
Det var nästan som om det varit självaste Mario Ponti som stått i köket och ansträngt sig till det yttersta.
Nu begriper jag väl att det inte var så, även om det ibland är svårt att ta sig ur villfarelsen att alla de människor som befolkar bärböckerna inte är möjliga att träffa annat än mellan bokpärmarna. Hur som helst, vilken tur att sådana kockar som Mario finns i verkliga livet också!

måndag 5 april 2010

Den italienska chokladtårtan som tröst en snöig dag

Vi har varit lite lata med bloggen men annars är vi mer aktiva än på länge med Bärböckerna. Vi sätter ihop våra recept och redan till sommaren kommer det en vacker kokbok med vår bärrecept. Här kommer en tröst en snöig annandag påsk. Vad kan man göra annat än vara inne och baka?

Släktens italienska chokladtårta
4 ägg
2 dl socker
150 gram smör
150 gram mörk choklad
1,5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
Ugnsvärme: 175 °
Smörj en rund form, mjöla den.
Vispa ägg och socker luftigt.
Smält smöret i en djup tallrik över en kastrull med kokande vatten. Rör samtidigt i cirka 100 gram av chokladen så att den smälter ihop till en smör-chokladröra.
Häll chokladröran i ägg- och sockerblandningen. Rör om. Blanda ner vetemjöl och bakpulver. Häll i formen och grädda i cirka 35 minuter.
Innan kakan svalnat riv resten av chokladen och strö den över kakan. När chokladen smälter bred ut den med en matkniv. Låt kakan svalna helt. Sikta florsocker över innan serveringen. Klipp gärna mönster  i ett smörpapper och lägg över tårtan innan siktningen.

lördag 20 mars 2010

Roliga mångsidiga Lotta Kühlhorn har gjort våra omslag

Vi är väldigt stolta över omslagen till våra bärböcker. Det är Lotta Kühlhorn som gjort dem. En rolig mångsidig formgivare och designer. Vi får ofta frågan i skolorna om vi själva gjort omslagen, men det har vi inte.  Smultron och Svek först kom ut inbunden och då hade förlaget försett den med ett fasansfullt omslag, lite typ Harlekin och vi led för att det var så fult. Men vi var orutinerade och hade förkastat så många att vi till sist tog det som var minst gräsligt. Men det var gräsligt. Det var Månpocket som sedan beställde det fina omslaget på Smultron och svek. Sedan fick Lotta K göra omslagen till de tre andra böckerna i serien. Jag blir så förvånad när t ex en bokklubb som gav ut Hallon och hat sedan valde att göra ett eget omslag, Bäromslagen profilerar ju böckerna så kongenialt.
Lotta gör också roliga  inredningsprylar med femtio- och sextiotalsstuk för Retro. Idag såg jag roliga hyllpapper och hyllremsor till exempel! Titta in på Retro om ni är på Söder, ligger på Folkungagatan. Läs mer här

torsdag 4 mars 2010

En billig god och värmande soppa

Den här bilden har inget med linssoppan att göra - annat än att man äter mycket linser i Indien. Men jag tycker om att se på hur entusiastiskt de äter. Minns inte var jag tog bilden men det var någonstans i södra Indien.
Vintern håller sitt grepp, Annica vill gå ut och göra snögubbar, Eva sitter inne och längtar efter solen och beställer resa till Paris! Vi har olika sätt att tackla vintern. men lagar mat gör vi gärna båda två.
Varför inte en varm linssoppa, så som Eva gjorde den på det glada sjuttiotalet?
Gul och glad linssoppa
Hacka några gula lökar och några klyftor vitlök och låt dem steka mjuka i smör eller god olja i en gryta. Lägg i 1 tsk gurkmeja, chiliflakes efter smak, paprika, spiskummin,  och låt det fräsa ihop med löken. Lägg i några lagerbärsblad och 1 kanelstång.
Häll på två liter vatten och cirka 4 dl röda linser, tillsätt god kycklingbuljong och låt soppan först få ett uppkok, sedan puttra långsamt i minst en halvtimmre.
Strax innan serveringen blandar du - om du inte vill ha en vegetarisk soppa - i tre hekto köttfärs som du stekt och smaksatt så att den har god smak.  Strö över persilja innan du serverar. baka bröd till eller köp ett gott bröd, valnötsbröd kanske, som passar till soppan. Lite ost till. Ät och njut!
Billig och bra vardagsmat eller en bra festrätt till många - då kokar du bara mer soppa och ökar på ingredienserna. Smaka av så att soppan inte känns för tunn och mesig! Den blir gul och vacker.

onsdag 24 februari 2010

Hurra det går att skriva inlägg igen!

Hela dagen har Blogger strejkat och vägrat att låta oss skriva inlägg. Då blir man desperat. Det var tydligen det nya redigeringsverktyget som strejkade. Nu hoppas vi det ska vara fixat! Annica och jag skulle prata recept idag men hamnade i stället i en spännande intrig. Mer om det så småningom. Det är fascinerande när ideerna blixtrar till och man känner inspiration.
Vi spånade och åt resterna från Eva födelsedagsfest häromdagen. Men det är något märkligt med hennes chokladpudding -  på festen glömde hon ta fram den. Idag skulle det bli dessert - hade hon lovat Annica men puddingen blev kvar i kylskåpet. I morgon ska ni i alla fall få receptet till den glömda puddingen!

måndag 22 februari 2010

Fanfarer, pukor och cymbaler! Eva fyller år!!!!




Det är en viktig dag i dag! Eva fyller år och detta måste inte bara uppmärksammas det måste firas också. Rejält. Jag hade hoppats att jag och Eva i någon av vår fyra bärböcker hade skrivit om ett överdådigt födelsedagskalas, men festerna i böckerna har allt som oftast någon annan anledning.
Att Börje och Anita firar bröllopsdag, att det är inflyttningsfest, eller bara för att det är sommar och en bra dag att plocka fram grillen. Det har varit en hel del dramatiska återföreningar och framgångsrika företagsevent som det heter numera. Det har firats att barn har fötts.
Men någon direkt födelsedag? Näe.
Så nu får jag improvisera.
Vi bjuder på goda, läskande frukter. Något som doftar sommar och till det en massa goda ostar. Gärna från Jämtland. Som dryck serveras naturligtvis endast det bästa, champagne! Sedan kan det finnas goda röror, rostade nötter, kanske tunnskivad oxfilé eller varför inte Marios musslor i vitt vin?
Vid sidan av det skickar jag med en bild på min lilla rhododendron som växer på sommarön. Förra sommaren var första gången den blommade. Den är mycket speciell, skotten kommer från Evas enorma och överväldigande planta på samma ö och varje gång jag ser den tänker jag inte bara på henne utan allt roligt vi gjort och allt vi faktiskt åstadkommit!
Grattis Eva! Du är bäst!!!

onsdag 17 februari 2010

Den allra första semlan...

När jag var liten och kom hem från skolan några veckor i februari stod det då och då en semla och ett glas o´ boy och väntade på köksbordet. Det var naturligtvis min hårt yrkesarbetande mammas förtjänst. Hon cyklade hem på lunchen och skyndade sig att fixa så att hennes omtänksamma ande svävade över det annars så tysta och tomma huset.
Hon brukade lägga fram tidningar också som hon hade lånat. Då läste jag novellerna i Allas samtidigt som jag mumsade i mig godsakerna.
De där stunderna var de bästa på hela dagen.

För första gången i mitt liv bakade jag så semlor igår. Till min allergiske son. Naturligtvis använde jag mammas recept (något modifierat). Han har alltid undrat över den där vita fluffigheten och nu var det alltså dags att äntligen få smaka på grädde. Pyttelite grädde.
Därför blev det minisemlor med laktosfri vispgrädde och pudrade med florsocker. Det var inte förrän de redan var uppätna som jag kom på att jag borde ha fotograferat dem!

Mammas omtänksamma semlor:
100 g smör (går bra med mjölkfritt margarin)
3 dl mjölk (eller havremjölk)
1 1/2 pkt jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 1/2 tsk hjorthornssalt
9 dl mjöl
1 ägg (det uteslöt jag)

Jäs degen i 10 minuter innan du bakar ut cirka 20 runda bullar (det blir mer om man som jag gör minisemlor). Jäs sedan i ytterligare 45 minuter. Tål man ägg så kan man pensla bullarna.
Grädda i ugnen 5-10 minuter i 225 graders värme.

För den som är allergisk mot mjölkprotein så finns det vispbar sojagrädde, men en hel del är ju allergiska mot soja också, då kan man prova att vispa havregrädde med gelatin. Vi hade nu turen att få använda laktosfri grädde! Mums

Min omsorgsfulla mamma var bekymrad över att barnbarnet inte fick mandelmassa (eftersom han är allergisk mot nötter) och gav förslaget att lägga en liten blandning av banan, kakao och grädde i botten.
Succe!

Om han tyckte om fluffigheten? JAAAA! Han bad om att få två och jag gav vika...

lördag 13 februari 2010

Jag ska visa kärlek till mig själv idag och ge mig pyssliga plättar

I kylan hallucinerar jag om varma gosiga saker, semlor med het mjölk, varma plättar. Jag var på Crêperie Fyra knop på Svartensgatan häromdagen som brukar ha perfekta tunna goda pannkakor, men oj det var inte bra. En pannkaka degig i mitten, det var inte gott. Så idag när det är kallt och hemskt och man inte vill gå ut (om man heter Eva alltså)  och jag drabbas av längtan efter barndomssöta goda saker tror jag att jag ska steka en  lagg plättar bara åt mig själv. Jag får inte lika dåligt samvete när jag äter plättar... de är så små.
Mario älskar ju att göra goda efterrätter till sin familj. Ja att laga mat till dem. Det är hans sätt att visa kärlek. Jag tror jag ska visa kärlek till mig själv idag och göra en hög av Marios plättar! Så här:

Pyssliga plättar på Marios vis
1 ägg
2 dl filmjölk
Smör, till stekning
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

Vispa ihop ägg, filmjölk och smält smör (cirka 1 matsked).
Blanda i mjöl, bakpulver och salt och blanda väl.
Stek i plättlagg, eller använd en stekpanna och gör små pannkakor. Servera gärna med färska blåbär, lönnsirap eller lingongrädde. Mums!

En liten stund senare: Nu har jag gjort plättarna - men de blev inte så goda som jag tänkt mig. Jag tror jag tar Gullis pannkaksrecepts till mina plättar nästa gång:

Gullis pannkakor:
2,5 dl vetemjöl
lite salt
3 dl mjölk
3 dl vatten
3 ägg
2 msk smör
SMÖR till stekning - i ganska stor mängd... och het stekpanna så det blir bruna fraskanter. Mmm...

Hur vill ni ha era pannkakor/plättar?

måndag 1 februari 2010

Friluftsdag är väl ett vackert ord

Vaknade när det fortfarande var mörkt ute. Nästan bara minusgrader och ett vackert vitt snötäcke. Perfekt för en friluftsdag med andra ord. Lite trött ordnar man med matsäcken, det ska vara mackor, choklad, frukt och lite godis, allra minst. När man plockar upp smörgåsarna ska det prassla av smörgåspapper och när man häller upp chokladen ska det bildas lite skinn på ytan.
Jag älskar friluftsdagar. Har faktiskt allvarliga funderingar på att återinföra dem i vuxenlivet. Man hör ju på namnet att det är bra: En fri luft att andas under en hel dag. Det kan bara inte misslyckas.
Den dagen det blir aktuellt med en friluftsdag och jag känner mig extra motiverad så tar jag muurikkan med mig och lagar till renkött över elden. Eller så nöjer jag mig med en eld, en pinne och en hel del pinnbrödsdeg.

Så håll till godo med ett av det ljuvligaste livet har att erbjuda, fri luft och matsäck!

Pinnbröd:
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g smör
3 dl filmjölk

Stoppa ned härligheten i en plastpåse i ryggsäcken. När det är dags för att grädda dem, glöden ska vara mättad orange, klipper man antingen av ena hörnet på påsen och trycker ut degen runt en pinne. Då ska den vara lös och man använder lite mindre än 8 dl mjöl. Eller så har man knådat degen hemma så pass att man utan besvär kan ta en bit deg och rulla till en längd som man sedan rullar runt en pinne.

Renkött i Muurikka:
Ta tunnskivat lättrökt renkött, lök och gärna lite svamp som du fräser i pannan tills löken mjuknat. Ät till vitt bröd, gärna  kebabbröd och toppa med färska grönsaker och en god sås.

måndag 25 januari 2010

"Du och dina pajer!"

Mitt självförtroende  fick sig en knäck i ett praktgräl. "Du och dina pajer", sa mannen föraktfullt. Jag kände mig plötsligt som ett enda mjölpaket hela jag och det var inte så kul. Jag lade ner pajprojektet. Men nu är det återupptaget och det är ju så enkelt och gott. För tillfället funderar jag på om det inte vore perfekt med en radda engångsformar med pajer till ett nyblivet föräldrapar. Det är ju så enkelt att göra paj. Blanda smör, mjöl i food processorn, tryck ut degen som fått vila i kylskåp, fyll med det som känns gott /se förslag nedan/ och så på med en röra av mjölk, ägg och riven ost. In i ugnen. Sedan kan kan frysa och ta fram. Jag har nästan hunnit glömma hur totalt absorberande det är att komma hem med en ny liten baby första gången. Livet blir nog lättare med många frysta pajer att ta till då hungern sätter in och man är fullt upptagen med att få i den lille mat! Så här kommer pajreceptet. Jag ska ge uttrycket:
Du och dina pajer en ny innebörd!

Grundrecept till pajdegen:
150 gram smör
3 dl mjöl
en liten skvätt iskallt vatten
Skär smöret i små kuber, ner med allt i foodprocessorn, kör tills du har en smulig hög, häll upp i plastpåse, in i kylen och låt vila en timme. Ta ut och tryck ut degen snabbt i pajformen. Jag brukar kavla den platt med ett glas klätt med plastpåse så degen inte blir för varm av mina fingrar.
In i ugnen, 200 grader. Förgrädda 12-13 minuter.
Ut med skalet som fylls med goda saker!
Igår strödde jag riven ost i skalet, några matskdar. På med en god köttfärssås, några tomater och broccolibuketter. Sedan en blandning av 3 ägg, 2 dl riven ost, 3 dl mjölk som jag häller över. In i ugnen och grädda cirka 40 minuter tills färgen är gyllenbrun och fin.
Så enkelt! Gör den vegetarisk med massor av lök och paprika. Då brukar jag steka löken mjuk och guldgul innan. Eller bara broccoli och strö på några valnötter. Ja låt fantasin få utrymme. Tänk vad som är gott, fyll pajen, på med äggstanningen och in i ugnen! Du kan bara lyckas.

fredag 22 januari 2010

Kanske idéerna kommer medan vi skriver?

Jag har ingen ordning på mina papper heter en bok av Bodil Malmsten. Jag har en djup förståelse för den titeln för det har inte jag heller. Inte på datafiler heller. Men nu hade Annica, som tur är, ordning på alla våra fyra bärböcker. Så vi har samlat ihop alla recept och ska sätta igång med redigering till kokboken. Vi gillar mest att organisera recepten enkelt med förrätter, huvudrätter, desserter och så vidare.  Vi måste välja recept och skriva en liten text till varje recept, det är en del pillande. Sen kanske vi måste ha lite bonusrecept med också, de som läst böckerna har ju annars läst allt.
Mitt problem just nu är att jag är mat-lat. Jag har haft en intensiv curryperiod men mycket annat har jag inte lagat.  Men precis som aptiten kommer medan man äter så kommer nog idéerna medan vi skriver!

torsdag 21 januari 2010

Att välkomna ett barn

Alldeles här i dagarna fick Eva sitt första barnbarn. En liten efterlängtad och älskad människa som genom sin blotta existens kommer att påverka tillvaron för så många.
Välkommen!
Som en liten hyllning till honom får han här en hälsning från bärvärlden i Östersund.
Det är helt enkelt en del av den välkomstbuffé som hälsades Susannes och Håkans kärleksbarn Vilgot, vill ni ta del av hela buffén är det bara att återvända till världen i Lingon och Lust!

Vilgots bitterljuva lingonmaräng:
3 äggvitor
1 dl strösocker
1,5 dl färska eller frysta lingon
med några matskedar strösocker
1,5 msk florsocker

Värm ugnen till 225 grader. Vispa vitor och 1 dl socker till en fluffig, styv marängsmet.
Värm lite socker i stekpanna och tillsätt lingonen. Låt sockret snabbt smälta samman med lingonen och häll upp i en skål.
Häll en tredjedel av marängsmeten i en ungsfast form, tillsätt lingonen och häll på resten av marängen. Sikta florsocker över ytan.
Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader tills marängen fått fin färg (cika 5-6 minuter). Servera med lingongrädde (vispgrädde blandat med några skedar god lingonsylt).

torsdag 14 januari 2010

Kakbak

Det finns en scen som jag tycker mycket om i Bärböckerna, det är när Börje tar sig samman och inser att han inte längre kan förlita sig på Anita. Det gamla, många gånger bekväma, livet är över.
Han har ett barnbarn i köket och genom hans blick får Börje syn på sin egen otillräcklighet. Det handlar om kakor. Det finns inga i frysen längre. Hon som bakade dem är inte längre där.
De där sockrade små bakverken är själva metaforen för det lugn och den trygghet barnet Elias söker och Börje vill inte svika honom.
Så han kavlar upp ärmarna, de väljer ett recept och sätter igång.
Det blir kringlor.
De mäter rullarna med linjal så att alla ska bli lika stora.
Det gör mina söner också när de bakar vaniljhorn. För ett tag sedan bakade vi till ett kalas.
Då tänkte jag på Börje och Elias kakbak. För att det är en sådan tillförsikt att tänka på att små, små handlingar kan skänka så mycket tröst och stadga i tillvaron.

Livets kringelikrokkringlor
150 g smör
4 msk grädde
4 dl vetemjöl
vatten
pärlsocker

Blanda smör, grädde och mjöl i en matberedare. Arbeta ihop en deg. Låt den vila i kylskåpet någon timme så blir den mer lättarbetad. Rulla smala längder och forma dem till kringlor. Pensla med vatten och vänd i pärlsocker. Grädda i 200 grader i cirka tolv minuter.


Kakorna på bilden är sönernas vaniljhorn. Snygga va!

onsdag 13 januari 2010

Nyttig röra eller kanske snarare Gudomlig röra till efterrätt

Desserten igår blev förödande god. Det var en variant av Evas Nyttiga Röra. Består av yoghurt och vispgrädde bland annat, Ganska mycket grädde. Men en viktfixerad vän slukade desserten en gång - vad är det i, det är himmelskt? sa hon.
"Ja, yoyghurt bland annat", sa jag, "en nyttig röra helt enkelt!"
Så fick den namnet.

Evas Nyttiga Röra
Låt en liter mild youghurt rinna av i ett filter  tills du får en krämig massa.
Blanda den med några deciliter grädde /efter samvete/ som vispats ganska hårt med en gnutta socker och litet vanilj.
Låt stå ett tag i kylskåpet.
Servera - som jag gjorde igår  - med färska hallon, lönnsirap och en gudomlig sås gjort på frysta jordgubbar som jag kört i mixer till en slät sås.

Vet inte om det blev nyttig röra, gudomlig blev den i alla fall!

söndag 10 januari 2010

På glad fest med en smultronflicka i rött


Annica och jag var på fest igår och naturligtvis hamnar vi i ett hörn och börjar planera nya äventyr för oss och våra böcker. Annica var klädd i röd klänning och såg ut som en smultronflicka. Vi är peppade av tanken på vår kokbok nu och känner efter en ganska lång förvirrad period att vi längtar efter nya världar att vistas i. Så brukar det börja när vi vill skriva en ny bok.
Underbar fest förresten. 32-årsfest. På spisen stod stora grytor med Boeuf Bourguigon. Gästerna hade blivit ombedda att ta med en ost eller en söt sak. Så det var gryta, härliga ostar, en couscoussallad för vegetarianerna och massor av godis. Födelsedagsbarnets svägerska hade gjort en ljuvlig prinsesstårta i grön marsipan.
Vi festade sent inpå natten, en härlig samling människor i åldrar från 10+ till 60+. Så är de bästa festerna, generationsöverskridande.

fredag 8 januari 2010

Friday I´m in love

En promenad genom ett mjukt snölandskap, i fönstren lyser varma ljus och skymningen börjar falla. Framför mig på gångvägen går två barn i overaller och vinterstövlar. Det är fredagseftermiddag.
Den bästa av dagar,  friday I´m in love, för att citera The Cure.
Gick och funderade på hur det skulle kännas att vara Anders den här eftermiddagen efter en hård vecka snickarvecka. Där hemma väntar Linda och Fanny i ett gammalt timmerhus som liksom hukar nere vid Storsjöns strand. Jag tror det skulle kännas bra.
Ett kök med tända ljus, kanske en gryta på spisen och ett gott vin till.
Sedan kunde jag inte låta bli att vrida mig åt ett annat håll. Till Börje. Vad gör han en fredagseftermiddag som den här? Kanske förbereder han en överraskning åt Anita som slitit med fredagsbaket år Mario? Vem vet? Ett bad i isvaken nere vid stranden och sedan en varm, het bastu?
Ibland känns personerna vi skrivit om så nära att jag kan längta till dem, deras gemenskap, bekymmer, kärlek och ibland förtvivlan.
Men just idag, tror jag att också de är in love.
Någon av dem gör säkert Champagnesorbet för en kärleksmåltid som finns i Lingon och lust:
2 dl vatten
1 dl strösocker
saft och rivet skal från en halv citron
5 dl champagne
4 äggvitor

Koka vatten och socker till en sockerlag. Koka upp och sjud i 3 minuter. Låt kallna.
Blanda citronskal, citronsaft, champagne och sockerlag.
Vispa äggvitan hårt, blanda ned den och frys i en form.
Servera i champagneglas. Häll en skvätt champagne över, servera till spröda minikakor. Varför inte Marios längtande minidrömmar med lavendelblom...

måndag 4 januari 2010

Det blir aldrig bättre än nu

Underbar snö, lagom temperatur. Hela eftermiddagen gick åt till att åka i pulkabacken. Det var faktiskt så underbart att jag hade kunnat vara kvar där hur länge som helst. Upp och ned, pojkar som inte orkar dra snowracern ända upp, farten och den där underbara känslan när snön yr över huden.
Hur som helst. När man kommer hem så är det bra att fylla på reserverna.
Linda brukar spetsa den varma chokladen med Cointreu, då smakar det romerska bågar och kinderna blir varma. Annars kan man vara mer barnvänlig och peta ner marshmallows. Har man allergiska barn stoppar man ned mjölkfria marshmallows i havre- eller rismjölk. Gott!

Vad äter du till frukost? Ostmacka eller espresso med kakor i?

Frukostvanor är nog något vi inte gärna ändrar på. Det vi själva äter verkar vara det naturliga. Jag startar dagen med ett glas ljummet vatten med honung i, just nu ingefärshonung. En tesked äppelcidervinäger. Sen vill jag ha en dubbel espresso med varm mjölk. Kanske en hård macka till med Bregott med havssalt. Min dotter vägrar vakna om hon inte får Earl Grey-te och en macka med cheddarost.

Vi har haft en italiensk vän på besök och vi förundras svårligen över hans frukostvanor. Han startar dagen med espresso, i den stoppar han ner tillexempel några kakor och rör om och äter sen med sked. Igår en havrekaka med jordgubbsmarmelad. Det är inte bara han som är exotisk. En annan italiensk vän gör likadant, ner med kakorna i kaffet, rör om, drick-ät upp. När Elin beställde ostmacka till frukost på Sicilien tog det sin lilla tid att få den konstiga beställningen.
I Vietnam är det helst en nudelsoppa man äter på morgonen, ofta går ambulerande försäljare omkring och bjuder ut denna säkert nyttiga frukost. Vi är olika. På bilden min frukost i Kavalla.
Vad äter du till frukost?

söndag 3 januari 2010

Nu får det vara slut på förfallet!

Under hösten var jag så duktig, inte en enda ljus chokladbit kom innnaför mina läppar. Nu under julen har det varit ett totalt förfall. Paradisaskar har länsats, det är ingen ände på kola, knäck, godis som jag slukat, jag har till och med förfallit till att köpa ett paket O´Boy och dricker varm söt choklad på kvällarna. Det måste vara vinterkylan som sätter igång tröstbehovet hos mig. Trösten efter långa skidturer som jag inte ville vara med på /och OBS nu är det Eva som skriver Annicca skulle aldrig säga detta!/  var  termosen med het, söt choklad.
Men nu är det slut på detta. Paketet med den sliskiga sockerchokladen åker i soporna, endast 90% mörk choklad får finnas i hemmet. Nytt år. Nya planer!

fredag 1 januari 2010

Löften och önskningar från bärbloggarna

Nyårslöfte från oss bärbloggare: Vi ska bli bättre på att uppdatera vår blogg.
Nyårsönskan 1 från oss smultron: Vi ska jobba för att bärböckerna ska bli en teveserie, kom igen Film i norr, vi har världens bästa underlag till en teveserie i våra bärböcker.
Nyårsönskan 2: Våra bärböcker nummer 3 och 4 ska komma ut på nytt förlag i pocket!
Nyårsönskan 3: Vi ska göra vår Bärkokbok med recept från våra böcker!