tisdag 1 september 2009

En lingonpaj till dessert

När det nu finns lingon och vi har gett er ett recept på gryta kanske ni vill ha ett lingonrecept också på en efterrätt? Här kommer ett recept ur Lingon och Lust, vår goda lingonpaj.

Lingonpaj
Gör en deg av:
300 g smör
8 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 ägg
3 msk kallt vatten

Blanda:
7 dl frysta lingon
2 tsk malen ingefära
1 tsk kanel
3 dl strösocker
2 dl god lingonsylt
2 dl potatismjöl

Pensla med:
1 ägg
1 msk mjölk
några nypor råsocker

Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägg och vatten och arbeta samman – eller kör allt i foodprocessor - tills degen går ihop men knåda inte. Låt som vanligt degen vila i kylen i minst 30 minuter i en plastpåse. Klä ett pajskal med två tredjedelar av degen.
Blanda lingonen med kanel, ingefära, strösocker, lingonsylt och potatismjöl och fyll pajskalet.
Kavla ut resten av degen till ett lock, tryck ut ett mönster i locket med till exempel ett pepparkaksmått om ni vill att det ska se extrafint ut.
Tryck fast locket över pajen, knip ihop kanterna ordentligt och pensla med det uppvispade ägget, sockret och mjölken.
Grädda pajen gyllenbrun, 175 grader, mitt i ugnen i 45-55 minuter. Lösvispad grädde till.

Inga kommentarer: