torsdag 4 mars 2010

En billig god och värmande soppa

Den här bilden har inget med linssoppan att göra - annat än att man äter mycket linser i Indien. Men jag tycker om att se på hur entusiastiskt de äter. Minns inte var jag tog bilden men det var någonstans i södra Indien.
Vintern håller sitt grepp, Annica vill gå ut och göra snögubbar, Eva sitter inne och längtar efter solen och beställer resa till Paris! Vi har olika sätt att tackla vintern. men lagar mat gör vi gärna båda två.
Varför inte en varm linssoppa, så som Eva gjorde den på det glada sjuttiotalet?
Gul och glad linssoppa
Hacka några gula lökar och några klyftor vitlök och låt dem steka mjuka i smör eller god olja i en gryta. Lägg i 1 tsk gurkmeja, chiliflakes efter smak, paprika, spiskummin,  och låt det fräsa ihop med löken. Lägg i några lagerbärsblad och 1 kanelstång.
Häll på två liter vatten och cirka 4 dl röda linser, tillsätt god kycklingbuljong och låt soppan först få ett uppkok, sedan puttra långsamt i minst en halvtimmre.
Strax innan serveringen blandar du - om du inte vill ha en vegetarisk soppa - i tre hekto köttfärs som du stekt och smaksatt så att den har god smak.  Strö över persilja innan du serverar. baka bröd till eller köp ett gott bröd, valnötsbröd kanske, som passar till soppan. Lite ost till. Ät och njut!
Billig och bra vardagsmat eller en bra festrätt till många - då kokar du bara mer soppa och ökar på ingredienserna. Smaka av så att soppan inte känns för tunn och mesig! Den blir gul och vacker.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter väldigt gott. En varm macka vore inte dumt till! Amy

Anonym sa...

Soppa är så bra festmat. Måste erkänna att det var länge sen jag testade linssoppa. Ska försöka igen, det var ju gott och det är billigt!
Birgit

Swedenmark-Wennström sa...

Amy och Birgit! Billigt är bra dessa fattiga månader. och det är gott, extragott var det med minipajer till. Lite lyxigt! och ätvänligt på fest.