lördag 29 januari 2011

Min grötfobi botades med quinoa och bovete

Jag fasade för gröt som barn. Det var det värsta jag visste. Men nu har gröten blivit något gott och nyttigt i vårt hem. Våga satsa på nygröt! Det är en underbar start på morgonen eller en god lunch.
Två förslag:
Vi tar vit quinoa och kokar två deciliter med cirka 4 dl vatten. Hacka ner ett gott päron, vi tar skalet också. Sedan får quinoagröten koka till lämplig konsistens. Cirka tio minuter. Vi äter den med massor av hackade hasselnötter, mjölk förstås. Kanel. Gott!
Ibland tar vi i stället bovete, sköljer bovetefröna, kokar enligt anvisningar, lägger i en skivad banan och kokar klart.
Även bovetegröten äter vi med mjölk, kanel och hackade nötter. Ett finhackat äpple strör vi över ibland. Lite flytande honung om man vill det kanske?
Ja, gröt på nytt sätt! Värt att pröva. Min grötfobi blev i alla fall botad!

2 kommentarer:

kerstin sa...

Det låter gott!
Läser i Kinesisk kostlära om Quinoa;den har odlats på de kalla höjderna i Anderna, och har används som basföda av Inca-folket. Quinoa är som säd i sitt näringsvärde, innehåller mer kalk än mjölk, stärker njurarnas yang.
Min lowbudgetvariant är kornmjölsgröt kokad med nyponskalspulver + lingonsylt.
Gröt är bramat!

Annica och Eva sa...

Kerstin, din lågbudgetvariant låter spännande och som en väldigt svensk variant. Måste testa!