måndag 31 augusti 2009

Lingon under hängmattan


Röda och löftesrika lyste lingonen på stigen upp mot hängmattan. Det fanns ett uns krispighet i luften, som en viskning om att hösten är på väg. Jag ömsom tittade upp i tallkronorna, ömsom ner på lingonen och dess blanka grönska och tänkte att tillvaron trots allt inte är så tokig.
Sommarens alla projekt håller på att slutföras. Det här är en tid att gå runt och skörda. Inte bara frukt och bär. Det känns vemodigt och lustfyllt på en och samma gång.
Jag gick och hämtade den emaljerade blåbärskoppen och fyllde den med lingon. Tänkte att jag kunde göra Lustfylld lingongryta från Lingon och lust och välkomna en ny årstid.

800 g viltkött
1 paket bacon
5 schalottenlökar
2-3 vitlöksklyftor
1 kruka färsk timjan
0,5 - 1 flaska rödvin
1 msk soja
0,5 l vatten
2 msk kalv- och eller viltfond
300 g svamp (tratt eller vanliga kantareller)
200 g lingon
1 nypa socker
smör till stekning
salt och peppar

Skär köttet i små bitar 3.4 cm - stek dem i smör tills de fått fin färg. Salta och peppra och lägg över köttet i en vid gryta.

Skär schalottenlökar i tunna skivor och fräs dem lätt. Fördela dem sedan över köttet och blanda i finskuren vitlök. Strö över några färska timjankvistar (spara hälften till serveringen) och slå på rödvin, soja och kalvfonden utspädd i vattnet. Låt allt sjuda stilla i cirka 1,5 timme. Skumma grytan. Strimla baconet och stek knaprigt. Låt det rinna av på hushållspapper och lägg det tillsammans med köttet i grytan. Rensa och stek svampen i smör tills all vätska är borta och den fått fin färg. Rör i svampen och de tinade lingonen i grytan och smaka av med flingsalt, svart peppar och socker. Lägg i rikligt med timjankvistar.

Inga kommentarer: