måndag 5 april 2010

Den italienska chokladtårtan som tröst en snöig dag

Vi har varit lite lata med bloggen men annars är vi mer aktiva än på länge med Bärböckerna. Vi sätter ihop våra recept och redan till sommaren kommer det en vacker kokbok med vår bärrecept. Här kommer en tröst en snöig annandag påsk. Vad kan man göra annat än vara inne och baka?

Släktens italienska chokladtårta
4 ägg
2 dl socker
150 gram smör
150 gram mörk choklad
1,5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
Ugnsvärme: 175 °
Smörj en rund form, mjöla den.
Vispa ägg och socker luftigt.
Smält smöret i en djup tallrik över en kastrull med kokande vatten. Rör samtidigt i cirka 100 gram av chokladen så att den smälter ihop till en smör-chokladröra.
Häll chokladröran i ägg- och sockerblandningen. Rör om. Blanda ner vetemjöl och bakpulver. Häll i formen och grädda i cirka 35 minuter.
Innan kakan svalnat riv resten av chokladen och strö den över kakan. När chokladen smälter bred ut den med en matkniv. Låt kakan svalna helt. Sikta florsocker över innan serveringen. Klipp gärna mönster  i ett smörpapper och lägg över tårtan innan siktningen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

I regnet idag behövs sannerligen tröst!
Mia

Swedenmark-Wennström sa...

Mia! I snö och regn - vår chokladtårta passar alltid!

Evas värld sa...

Det är förresten också jättegott att breda ett lager chokladmousse över tårtan! Testade det i helgen.