onsdag 29 september 2010

Balsamvinäger i min Boeuf Bourguignon - vilken höjdare!

Det är höst och man=jag längtar efter härliga grytor.
I Kärlek och käk har vi flera goda grytor. Men man vill ju utveckla sina gamla recept. Igår hade vi syjunta här, ett gäng kloka matglada och ganska kräsna  kvinnor. Förra gången gjorde jag den klassiska syjuntan med sju sorters kakor. Den här gången ville jag ha gryta.
Jag satsade på min klassiska Boeuf Bourguignon - men fick lust att testa en annan ingrediens.
Man gör ju så här:
Bryner högrev skuren i små bitar
Lägger bitarna i en gryta tillsammans med fint skurna bitar av gul lök, morötter och purjo. Häller över en flaska rödvin. Låter härligheten puttra 1-2 timmar tills köttet är mört. Jag kryddar med mycket timjan, svartpeppar, lagerblad, salt.
Detta gör jag dag 1.
Dag 2 fräste jag en röra av schalottenlökar, några vitlöksklyftor, svamp, och bacon .
Denna gång hällde jag i en deciliter balsamvinäger också (stor gryta, två kilo kött ungefär). Det var det nya!!!
Jag rörde om bacon, svamp och lök och vitlök med vinägern och blandade med grytan.
Jag pressade i saften av en halv apelsin och rörde i tre matskedar idealmjöl så såsen blir lite simmigare. Lät den andra a apelsinhalvan koka med. Innan serveringen klippte jag över persilja, det blir fint. Jag serverade med ris/bulgurblandning.
Det blev nog en av de bästa burgundiska grytor jag gjort. Tack Emil för tipset om balsamvinäger!

2 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Tack för tipset! Det ska jag pröva.

Annica och Eva sa...

Det gav en så fyllig härlig smak!