måndag 1 februari 2010

Friluftsdag är väl ett vackert ord

Vaknade när det fortfarande var mörkt ute. Nästan bara minusgrader och ett vackert vitt snötäcke. Perfekt för en friluftsdag med andra ord. Lite trött ordnar man med matsäcken, det ska vara mackor, choklad, frukt och lite godis, allra minst. När man plockar upp smörgåsarna ska det prassla av smörgåspapper och när man häller upp chokladen ska det bildas lite skinn på ytan.
Jag älskar friluftsdagar. Har faktiskt allvarliga funderingar på att återinföra dem i vuxenlivet. Man hör ju på namnet att det är bra: En fri luft att andas under en hel dag. Det kan bara inte misslyckas.
Den dagen det blir aktuellt med en friluftsdag och jag känner mig extra motiverad så tar jag muurikkan med mig och lagar till renkött över elden. Eller så nöjer jag mig med en eld, en pinne och en hel del pinnbrödsdeg.

Så håll till godo med ett av det ljuvligaste livet har att erbjuda, fri luft och matsäck!

Pinnbröd:
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g smör
3 dl filmjölk

Stoppa ned härligheten i en plastpåse i ryggsäcken. När det är dags för att grädda dem, glöden ska vara mättad orange, klipper man antingen av ena hörnet på påsen och trycker ut degen runt en pinne. Då ska den vara lös och man använder lite mindre än 8 dl mjöl. Eller så har man knådat degen hemma så pass att man utan besvär kan ta en bit deg och rulla till en längd som man sedan rullar runt en pinne.

Renkött i Muurikka:
Ta tunnskivat lättrökt renkött, lök och gärna lite svamp som du fräser i pannan tills löken mjuknat. Ät till vitt bröd, gärna  kebabbröd och toppa med färska grönsaker och en god sås.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Låter härligt, låter barndom!

Sara (zara@swipnet.se) sa...

Roligt att finna denna blogg!

Har precis läst ut smultron och svek och börjat på vinbär och vemod och har nu en fråga. Kommer inte hallon och lingon komma ut i pocket? För baserat på deras releasedatum så borde det vara dags?

Vill ju så gärna ha dem men det blir inte snyggt i bokhyllan att blanda pocket och inbundna i samma serie.

För övrigt tack för underbar läsning!

Swedenmark-Wennström sa...

Hej anonym, javisst! Barndom, tidlöshet...

Sara! Välkommen till vår blogg och många tack för vänliga ord. Om du visste vad vi kämpat för att böckerna ska komma ut i pocket. Men vårt förlag lyckades inte med det. Nu hoppas vi emellertid att de ska kunna komma ut i år i pocket - vi berättar på bloggen så fort det händer!