måndag 16 augusti 2010

Kräftskivor i augustikvällen


Augustimörkret är kompakt om kvällarna. Det är då jag börjar längta efter kulörta lyktor, röda kräftor , gnistrande snapsglas och allsköns pajer och alltihop skall avnjutas med vänner och bekanta. Gärna några som kan och vågar klämma i med snapsvisor.
Ännu har det inte blivit någon kräftskiva, det här är bilder från förra året då grannar samlades på ön.
Jag försöker erinra mig om vi skrivit någon skildring av en kräftskiva någon gång, Eva och jag. Tänker på hur en sådan skildring skulle kunna tänkas te sig om jag skrev en idag.
Funderar över hur den skulle upplevas ur olika perspektiv. Hur Linda och Anders dukar långbord på gräsmattan vid Storsjöns strand eller om Anita och Börje istället skulle ha hållit till på bryggan. Om det skulle utspelas några dramer? Eller om det skulle bli en stund att vila i?
För jag undrar om kräftskivans tillkomst har något att göra med att man måste mota bort höstens vedmod.
Nåväl, jag får nog lov att ordna en kräftskiva för att i alla fall mota bort mitt eget vemod. Som en terapi, det kan ju vara bra att påminna sig om att mörkret kan kännas omslutande, att levande ljus och goda vänner inte är så tokigt trots allt. Att höstar brukar kunna betyda nystarter. Ja, allt det där man försöker inbilla sig för att på något vis överleva. Innan det blir dags för skidåkning...

Förutom själva kräftorna är min favorit en enkel lökpaj.
Pajdeg:
3 1/2 dl vetemjöl
en nypa salt
150 g kylskåpskallt margarin
2 msk iskallt vatten

Arbeta snabbt ihop degen, gärna i matberedare och lägg den sedan i en plastpåse i kylen innan den trycks ut i en pajform och förgräddas i 15 minuter i 200 grader. Skär sedan 4 gula lökar i tunna ringar och stek dem genomskinliga, innan man fyller pajskalet med löken är det gott att strö lite riven lagrad ost i botten. Häll sedan över en äggstanning bestående av 3 ägg 21/2 dl mjölk och 3 dl riven ost. Grädda i cirka 30 minuter.

3 kommentarer:

Angelica sa...

Som jag har letat efter ett enkelt lökpaj recept! Tack för att ni la upp ert recept.

Annica och Eva sa...

Kul att du fick användningen för det! Hoppas det smakade!!!

Annica och Eva sa...

Vad bra Angelica! Lökpaj var den första pajen jag bakade i mitt liv och det var länge min absoluta favorit - billig också när jag var student!