lördag 17 juli 2010

Iskall soppa en varm dag

Varma dagar, kall mat eller hur? Jag drömmer ibland om en iskall körsbärssoppa jag fick i Ungern för länge sedan - någon som har receptet?
I väntan på det vår iskalla Gazpacho med mycket grönsaker.
Här är receptet:
Iskall välkomstsgazpacho
2 stora skalade tomater
1 grön gurka
1 gul lök
1 grön paprika
400 g tomatjuice
3 msk olivolja
2-3 msk röd vinäger
1/4 tsk tabascosås
1 1/2 tsk salt
2 vitlöksklyftor
2 dl brödkuber
1 dl gräslök
svartpeppar
Blanda tomat, gurka, lök och urkärnad paprika delade i stora bitar i en matberedare. Slå i 1/2 burk tomatjuice. Kör allt till puré i cirka 30 sekunder.
Blanda ned purén i en stor skål tillsammans med resten av tomatjuicen, hälften av oljan, vinäger, tabasco, salt och peppar. Täck skålen och ställ in i kylen 2 timmar eller mer före serveringen.
Gnugga stekpannan med en ituskuren vitlöksklyfta. Häll i resten av oljan och värm den. Stek brödkuberna tills de är frasiga och har fått en fin färg. Häll upp i en skål.
Hacka ytterligare tomater, paprika, lök och gurka. Gräslöken ska vara finskuren. Blanda ned i soppan som ska vara iskall vid serveringen.
Katja Kristofferssons bild är hämtad ur vår kommande kokbok Kärlek och käk

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ewa, "smygläser" dina fina bloggar av och till,(hittade dig via Peters blogg som jag läser, och naturligtvis också hans både kloka och roliga krönikor) men som kanske många andra som läser så lämnar jag aldrig några kommentarer. Men nu vill jag dela med mig av ett recept på en underbart god körsbärssoppa, kanske inte en ungersk, men en italiensk sådan.

Körsbärssoppa med kanelgrädde
(ca 6 portioner)

Ingredienser
• 1/2-1 l körsbär
• 1/2 l vatten
• 2 dl rött vin
• 2 kanelstänger
• 2 dl socker
• 1 tsk Vaniljsocker
• 1 msk potatismjöl

Skölj och kärna ur körsbären.
Blanda vin, vatten, socker, kanel och körsbär i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter. Blanda potatismjölet i litet vatten och red av soppan. Tillsätt vaniljsockret. Låt svalna. Sila bort bären (spara dem och servera till glass, jätte gott).
Servera soppan med kanelgrädde.

• 2 dl vispgrädde
• 1 tsk mald kanel
• 2 tsk socker
Vispa grädden fast tillsammans med socker och kanel.

I riktigt "somrig" och läskande soppa är Melon-gazpacho


Ingredienser
• 400 g honungsmelon
• 1 1/2 dl halvtorrt vitt vin
• 1/4-1/2 dl socker
• isbitar
• färska bär

Skala melonen och tag bort kärnorna. Skär melonköttet i bitar och mixa det med vin. Smaksätt med socker. Jag brukar servera den med isbitar och bär, t.ex. blåbär, hallon eller skivade jordgubbar.

Bon Apetit
Ingalill ( fd. sunsvallsbo, nu exilsvensk i fina Trondheim)

Annica och Eva sa...

Ingalill! Tack för fantastiska recept, jag längtar efter att få testa dem. Det låter otroligt gott. Vad kul att du läser mina bloggar och vad glad jag blir för recepten! Bästa hälsningar från Eva