torsdag 3 september 2009

Klappgröt smakar som ett sommarmoln

Klappgröt, denna underbara nu nästan bortglömda efterrätt, det smakar som ett sommarmoln, lätt och luftigt och alldeles underbart. Det smakar mammas mat och det smakar sommar, mest av allt smakar det min norrländska barndom.

I Lingon och lust har vi med ett recept på Klappgröt:
1 liter vatten
5 dl lingon
2 dl socker
1.5 dl mannagryn
1 tsk vaniljsocker

Koka vatten. lingon och socker i 15 minuter. Sila, kasta lingonskalen. Häll tillbaka saften i kastrullen. Vispa ned mannagrynen och låt det koka 6-8 minuter. Låt svalna. Vispa med vaniljsockret tills det blir luftigt och rosa. Servera gröten kall med mjölk och socker på /kan uteslutas!/ eller med vispgrädde.

Idag på facebook när jag tipsade om vår Bärblogg frågade Ewa Ulander efter god efterrätt med lingon men utan ägg att ha till kräftskivan. Jag tänkte just svara Klappgröt men Marie-Louise var snabbare än jag och bidrog med just Klappgröt. Två själar samma tanke, det var kul!

Inga kommentarer: