fredag 18 september 2009

Pavlova är den godaste tårtan på födelsedagen

Jag funderar på födelsedagar idag. Annica fyller nämligen år. Hon ska firas ikväll. Länge kunde jag inte tänka mig en födelsedag utan familjen runt sängen och choklad med vispgrädde och paket. Min värsta födelsedag var när jag fyllde 39. Då hade min man helt enkelt glömt bort att jag fyllde år. Jag låg där och väntade ivrigt på uppvaktningen, ingen kom. Det var bittert. Annica hade säkert de små killarna, mannen och paket runt sig i morse.

Bästa födelsedagstårtan är marängtårtan Pavlova. Som en dröm. Den är enkel att göra och variera.
Hårdvispa fyra äggvitor så du kan vända bunken upp och ner, häll ner en tesked ättika och en matsked maizenamjöl på slutet, vänd sakta ner två deciliter strösocker i smeten som ska vara styv och blank. Grädda i 13o grader, lägg ut tårtsmeten på en plåt i den form ni vill ha tårtan, på en ritad rundel eller som en fyrkant. Den får stå länge i ugnen, kanske två timmar, tills marängen är lätt och färdiggräddad.
På tårtan läggs sen massor av grädde och till exempel högar med tunt skivade jordgubbar. Riv choklad över. Njut.

4 kommentarer:

JoVi sa...

Mums!

En liten fråga, som ni säkert fått ofta (har mailat förlaget för jättelänge sedan men inte fått något svar...): Kommer tredje och fjärde boken som pocket snart?

Böckerna är jättebra! :)

Swedenmark-Wennström sa...

Hej JoVi - javisst är det gott! Vad tråkigt att Semic inte svarar. Har du kollat med förlagschefen: mans.gahrton@semic.se?
Vi fick ett muntligt löfte att alla böckerna skulle komma i pocket men nu tror vi inte att de gör det. Det är hur tråkigt som helst och vi drömmer om ett förlag som skulle våga satsa ordenligt på Bärböckerna - vi får så ofta denna fråga men svaret verkar vara nej ... hade vi pengar skulle vi själva trycka upp dem i pocket, men tyvärr! Det finns en idérik förläggare som i alla fall lovat fundera på om han hittar en lösning, honom hoppas vi på!

JoVi sa...

Tack för hjälpen - nu fick jag svar!

"Hej,
Det vore kul och hoppas vi, men hittills har ingen pocketutgivare antagit tredje boken.
Mvh Måns"

Hoppas fortfarande! NÅnting annat vore konstigt, jag har läst om dessa böcker i många bloggar innan jag själv köpte, och läste, och tyckte mycket om dem!

Swedenmark-Wennström sa...

Hej JoVi! Vi hoppas också - och tack för att du är med och knuffar på!